Parion Antik Kenti'nin önemli yapıları arasında gösterilen 5 bin kişilik odeon, bu yıl başlanan kazılarla gün yüzüne çıkarılacak.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti’ndeki 2 bin yıllık odeon bu yıl başlayan kazılarla gün yüzüne çıkarılıyor.
Parion Kazı Başkanı ve ****** Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran, odeonu, geçen yılki kazıların sonlarına doğru tespit ettiklerini söyledi.
Uzun süre yüzey araştırması yaptıklarını ve bu yılki kazılarda odeonu gün yüzüne çıkarmak için çalışmalara başladıklarını belirten Başaran, "Parion’un önemli özelliklerinden biri de antik çağda ortaya çıkmış yapı türlerinin hemen hepsini kapsamasıdır. Şu anda bulduğumuz yapılar arasında tiyatro, nekropol, hamam ve yamaç evler grubu yer alıyor" dedi.
Başaran, bu yıl kazıların yapıldığı odeonda antik çağda küçük konferans ve seminerlerin düzenlendiği, çeşitli gösterilerin yapıldığı, konserlerin verildiği bir toplantı salonu olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"Yapının kesin kimliğini yazıtlar ortaya koyacak. Şu anda biz oditoryum bölümünü kazıyoruz. İlk basamaklar ortaya çıktı. Yaklaşık 5 bin kişilik kapasiteye sahip bir antik çağ yapısı. Odeonlar, antik çağda toplantı salonları arasında önem taşıyor. Bize toplantı salonlarının nasıl olduğu konusunda bilgi verecek. Odeon önemli kentlerde olan bir yapı. Kent meclisinin toplantı yaptığı bir mekan. Dolayısıyla bize antik çağda Parion’un farklı yapı gruplarından oluştuğunu gösteriyor. Şu andaki verilere göre bu yapının tarihi yaklaşık 2 bin yıllık."