Kuzey Avrupa’da yaşayan insansıların, sanılandan 270 bin yıl kadar önce ortaya çıktıkları anlaşıldı. İngiltere’de bulunan kalıntılarda, yaklaşık 950 bin yıl öncesine ait ‘çakmaktaşı’ aletler ve fosiller çıkarıldı.
İNGİLTERE’nin doğusundaki Norfolk bölgesinde bulunan 950 bin yıllık kalıntılar, buranın Kuzey Avrupa’nın en eski yerleşim yeri olduğunu kanıtladı. Fosil ve aletler, Happisburgh köyünün yakınında yapılan kazılarda çıkarıldı. Uzmanlar, bulguların 866-814 bin ya da 970-936 bin yıllık olduğunu tahmin ediyor. Bundan önce bulunan en eski insan kalıntıları ise 780 bin yıl öncesine aitti.
İklime aletli uyum
Homo antecessor türüne ait olan insansıların, Thames nehrindeki haliçlerde avlandığı sanılıyor. Kazılarda 78 tane çakmaktaşından yapılmış alet de bulundu, aletlerin avlanmak için yapıldığı tahmin ediliyor.
Afrika’da 1.75 milyon yıl önce ortaya çıkan insan türünün, Akdeniz veya tropik ormanları bırakıp Kuzey’e gitmesinin, onları çetin bir yaşam mücadelesine soktuğu ifade ediliyor. Happisburgh’da bulunan insanların tüm Avrupa’yı geçip İngiltere’ye gittiklerini söyleyen uzmanlar, aletlerin de soğuk iklimden korunmak üzere daha erken keşfedildiğini ileri sürüyor. Çakmaktaşı aletleri hangi insan türünün icat ettiği ise bilinmiyor.